Vuodet 1987 - 1991

Lähtötilanne

80-luvulla varmasti jokainen metallimusiikkia kuunteleva tiesi nimen Udo Dirkschneider. Udo tuli tunnetuksi omintakeisen laulutyylinsä ja 70-luvun lopulla perustetun Accept yhtyeen keulahahmona. Acceptin kulta-ajat olivat 80-luvun puolenvälin molemmin puolin. Levyt kuten Balls To The Wall tai Metalheart ovat kiistatta 80-luvun kultaisia klassikkolevyjä. Loisto ei kuitenkaan kestänyt loputtomiin.

U.D.O. yhtye sai alkunsa vuonna 1987, jolloin laulaja Udo Dirkscheider lähti musiikillisten erimielisyyksien takia Acceptista. Tuohon aikaan Accept tahtoi kaupallistua ja muuttua "Amerikkalaisemmaksi". Tästä Udo ei pitänyt, joten hän päätti jatkaa omillaan.


ANIMAL HOUSE

Ensimmäinen levy (Animal House 1987) sisältää 11 kappaletta, jotka ovat kaikki Acceptin tekemiä. Udo itse perustelee tätä sillä, että Acceptilta jäi aikanaan paljon hyvää materiaalia käyttämättä, eikä uuden yhtyeen kanssa ole helppoa alkaa heti työstämään omia kappaleita. Levyn singleksi valittiin kantaaottava "They Want War", joka kertoo lapsisotilaista.

Yhtyeen ensimmäinen kokoonpano:
- Udo Dirkschneider (Laulu)
- Mathias Dieth (Kitara)
- Peter Szigeti (Kitara) 
- Frank Rittel (Basso)
- Thomas Franke (Rummut).

Levyä seurasi Saksankiertue, jonka perään suuri Amerikankiertue. Bändi käväisi myös ensi kertaa Suomessa (16.07.1988 Oulu) keikalla.


MEAN MACHINE

Alkuperäinen kokoonpano kesti vain ensilevyn verran. Vuonna 1989 yhtye meni studioon äänittämään toista levyään Mean Machine. Vuodessa oli kuitenkin ehtinyt tapahtua jo paljon. Toisen kitaran varteen Mathias Diethin rinnalle oli istutettu Andy Susemihl, bassoon kiertueella soittaneen Diether Rubachin tilalle Thomas Smuszynski ja Thomas Franken oli korvannut rumpali Stefan Schwarzmann.

Mean Machinen jälkeen yhtye kiersi jälleen Saksaa. Saksan kiertueen jälkeen oli vuorossa Ozzy Osbournen kanssa Euroopankiertue, joka starttasi Suomesta 29.03.1989, tällä kertaa Helsingin jäähallissa.


FACELESS WORLD

Vuonna 1990 U.D.O. meni taas studioon, jolloin bändi alkoi valmistelemaan albumia nimeltä Facelles World. Levyltä julkaistiin kaksi singleä; Heart of Gold & Facelles World. Tällä kertaa kokoonpano pysyi lähes samana. Ainoastaan Andy Susemihl vaihtui. Hänet korvasi Wolla Böhm. Levyän tuotti Acceptista tuttu Stefan Kauffman, joka myös osallistui sävellyksiin.

Levyä seurasi jälleen kiertue.Tällä kertaa se jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä laulaja Udon terveys petti. Kovasti on huhuttu sydänkohtauksesta, mies itse kuitenkin kiistää sydänkohtauksen. Hänen mukaansa voimat menivät ja hän paloi loppuun. Udo joutui myös sairaalaan tapauksen johdosta. Kiertue katkesi ja bändi palasi studioon tekemään seuraavaa levyä Timebomb.TIMEBOMB

Udon sairastelu suututti miestä itseään ja piiskasi hänet tekemään tiukan ja agressiivisemman hevilevyn, jota myös eräällä tavalla pidetään Udon paluulevynä. Toisen näkökulman mukaan se kuitenkin oli yhtyeen viimeinen. Kokoonpano säilyi muuttumattomana. Timebomb näki päivänvalon vuonna 1991.

Heti kiertueen startattua lähti käyntiin vahvat huhut siitä, että Udo olisi palaamassa Acceptiin. Huhu oli perätön, mutta kilpailu/vertailu Acceptin kanssa oli todella kovaa. Yhtyeen haastatteluissa kyseltiin jo enemmän Acceptista kuin U.D.O.:sta. Tämä kävi todella rasittavaksi etenkin yhtyeen basistille Thomas Smuszynskille, sekä rumpali Stefan Swarzmannille, jotka ilmoittivatkin heti kiertueen alkumetreillä lopettavansa kiertueen päätyttyä.

Tämä oli kova isku Udolle, joka omien sanojensa mukaan on aina halunnut soittaa bändissä, eikä palkattujen muusikoiden kanssa. Hän ilmoitti kitaristi Mathias Diethille, ettei jaksa enää etsiä uusia soittajia ja että homma saa hänen puolestaan jäädä.

"Vanhan U.D.O.:n" aikakausi päättyi Timebomb kiertueen myötä 07.06.1991 Suomessa soitettuun Giants Of Rock keikkaan, jonka yle kuvasi. Tämän jälkeen U.D.O. yhtye laitettiin telakalle.
Mitä sitten tapahtui?

Udo teki päätöksen, jonka mukaan hän jättää laulamisen bändissä ja siirtyy muihin töihin musiikkibisneksessä. Samoihin aikoihin myös Accept laittoi pillit pussiin. Muutamaa vuotta myöhemmin Accept kuitenkin teki comepackin Udo laulajanaan.. mutta se taas on aivan toinen tarina.


Historian on kirjoittanut Antti Sivonen, apunakäyttäen Juha Sahlströmin pohjaa. Kiitokset myös foorumin Mikalle avusta.
Lähteet: www.udo-online.de, sekä erinäiset haastattelut ja lehtileikkeet.